Eerste dagen - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Pauline Jacobs - WaarBenJij.nu Eerste dagen - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Pauline Jacobs - WaarBenJij.nu

Eerste dagen

Door: Pauline Jacobs

Blijf op de hoogte en volg Pauline

06 Oktober 2010 | Cambodja, Phnom-Penh

Hoi allemaal!!
Hier mijn eerste verslag vanuit het warme en tropische Cambodja! Helaas hoort bij tropisch ook regen!! Het is het einde van het regenseizoen, en dat betekent dat er zo nu en dan.. (gem 1x per dag, maar vandaag was het droog!) een fikse regenbui uit de wolken komt denderen! Maar het is warm en gewoon eventjes schuilen en het wordt steeds droger. Dus dat is niet erg.
Na een lange reis vanuit NL (in totaal 24uur) ben ik zaterdagavond aangekomen in het appartement van Projets Abroad. Samen met een andere NL meid, Desiree uit Alkmaar. Zij slaapt ook bij mij op de kamer en dat is wel fijn.
Zondag bijgekomen van de jetlag. Ik dacht dat het wel mee zou vallen maar zondagmiddag bijna de hele middag geslapen... We hebben 5 appartementen die bij elkaar liggen met allemaal vrijwilligers. We eten samen en hebben allemaal een dakterras, dus er is altijd wel wat te doen!
Maandag heb ik een introductie gehad, met regels en handige tips, maar ook een rondje door de stad in een tuk-tuk!! Het verkeer hier is echt ongelofelijk!! Het was eigenlijk het eerste wat me opviel! Alles gaat door elkaar heen en niemand houdt zich aan de regels! Maar langzaam kan ik er wel een beetje doorheen kijken en misschien doe je er zelf al snel aan mee..
Ik ben nu drie dagen naar mijn werkplek geweest. Het ligt buiten de stad en ik wordt er na toe gebracht achterop een moto (scooter). In het begin was het verschikkelijk eng, maar het went snel. Wat een super relaxte manier om wat van de stad te zien! 4x per dag 20minuten naar het weeshuis. Het weeshuis wordt gesteund door de overheid en dat is te zien. Het is een enorm statig en mooi gebouw en heeft een geweldige uitstraling! Helaas is dat waar het om draait en is de financiele steun naar de écht benodigde dingen een stuk minder. Ik heb de directrice ontmoet (zij is van de overheid) maar zij is altijd in haar kantoor (met airconditioning) en heb haar nog niet op de vloer bij de kinderen gezien.. Het weeshuis wordt ook gesteund door een Italiaanse organisatie CIAI. Zij hebben ook een directrice, die spreekt zeer goed Engels en zij geeft echt op de kinderen. Een scheve verhouding maar dat heeft de maken met de politiek in Cambodja en daar is niet echt iets aan te doen. Locals praten ook niet graag over de politiek. Helaas is overal een hoop corruptie te zien. Zelfs onderhandelen met de politieman om je verkeersboete kan hier!!
De kinderen zijn geweldig! Er zijn op dit moment 114 kinderen waarvan 20 met HIV, 5 zijn niet beperkt en de rest heeft allemaal een fysieke of mentale beperking maar meestal beide. Deze week waren er geen fysiotherapeuten aanwezig omdat het een vakantieweek is. Ik heb dus met name kennis gemaakt met de kinderen, met hen gespeeld en geprobeerd wat te oefenen maar dit moest allemaal op de kamer. Het is moeilijk om de aandacht te verdelen in hen die nog heel erg veel kunnen en zij die erg beperkt zijn en nauwelijks een reactie geven op je handelen. Tuurlijk is het leuk als er een kind lacht of reageert op wat je doet. Maar de kinderen die nog goed kunnen krijgen ook alle aandacht van de verzorgers dus juist taak om aandacht te verdelen. De balonnen die ik kreeg van de oncologie groep van het werk in Weert vielen goed in de smaak! Ze waren alleen binnen een kwartier kapot. :) De andere spullen heb ik nog niet uitgepakt omdat ik dat wil doen als volgende week de fysioruimte open is. Ook heb ik de directrice van het CIAI gevraagd wat een mogelijkheid zou zijn voor de bijdrage die ik zou kunnen doen. Ze gaat hier over nadenken. Ikzelf heb wel al wat ideeen maar nog niets concreets. Hier komt nog wat voor!
Donderdag t/m maandag is het hier een herdenkingsdag voor de doden. Alle mensen in de stad trekken naar hun hometown op het platteland om bij familie te zijn. De stad is serieus leeggelopen. Best wel lekker eigenlijk, maar het kostte me moeite om een tuk-tuk te vinden! Ik heb ook vrij en hoef dinsdag pas weer te beginnen! Lekkere start dacht ik zo :) Ik ben nu in een guesthouse van waaruit ik een bus heb geregeld naar Siem Reap. Vanuit hier gaan we oa naar Ankor Wat. Zoek het eens op als je het niet kent het is echt enorm prachtig en is duidelijk het 8ste wereldwonder!
Ik ben mijn kabeltje vergeten om de foto's van de camera af te halen. Sorry! Volgende week zal ik kijken of ik nog wat tijd heb! Nu eerst een nachtbus van 6 uur richting Siem Reap!

• 07 Oktober 2010 - 06:31

Jeanne Snijders:

Hoi Pauline, leuk om jouw verslag te lezen. Erg veel indrukken begrijp ik. Ik print dit uit en hang het in de zaal voor iedereen. Heel veel succes daar!
    Jeanne

• 07 Oktober 2010 - 07:39

Nicky Van Driel:

Pauline!
    Wooow..erg leuk om je verhaal te lezen.
    Heel veel plezier, succes en geniet ze.
    Kus

• 07 Oktober 2010 - 18:08

De Majesteit:

Hey Pien,

Leuk om te lezen dat het goed met je gaat. Veel plezier daaro!!

De Majesteit

• 07 Oktober 2010 - 19:08

Frans:

Wauw klinkt goed!!!!
    Je hebt je plekje gevonden daar en het goed naar je zin!!!
    Hoopvol wachtend op je nieuwe verslag!!

xxx Frans

• 08 Oktober 2010 - 10:02

Michelle:

Haa Plien!

Super leuk om je ervaringen te lezen! Ik wacht alweer op de volgende..:)
    En uiteraard heb ik even gegoogled wat Ankor wat is, maar schitterend zeg! Geniet er van,

Liefs, Mies!

• 10 Oktober 2010 - 15:03

Kirstie:

Hey Pauline,
    Waat sjiek um dien verslaage te laesen! Ich bin benuwtj waar vur indrukke Ankor Wat dich gaon bringe. Ich deenk det ich, als ich dao zoeë zeen, de ganse tieëd met mien mond vôl tang roond zoeë loupe. :P
    Vôl plezeer, salutations!
    Kirstie

• 12 Oktober 2010 - 07:39

Henk Wetemans:

He Pauline
    Leuk om zo te kunnen zien wat je beleeft en waar je mee bezig bent! Hier gaat het z'n ganggetje. Ben zelf net terug van een weekje Tunesie.

• 12 Oktober 2010 - 16:26

Joyce:

Hi hi!

So zeg, meteen een paar dagen vrij! Wat een leven... ;-) Ben benieuwd naar je de foto's van Ankor Wat!

Liefs Joyce

• 12 Oktober 2010 - 18:11

Truus Houtappels:

Hoi Pauline
    je verhaal gelezen,heel
    leuk.ik heb nu een beetje een indruk hoe het daar toe gaat.ik wens je heel veel sucses
    daar en toi toi.
    groetjes Tr.uus

• 12 Oktober 2010 - 19:18

Chris:

Hoi Pauline,

eindelijk even de tijd om je hele verslag te lezen. Erg leuk. Herkenbaar ook je verhaal van de tuc tuc. Het zal je bljven verbazen hoe de ritten meestal goed gaan, terwijl dat eigenlijk in onze beleving niet mogelijk is.
    Geniet van alles wat je weer zal verbazen en veel plezier en succes met je hulp in het weeshuis.
    Tot horens, groetjes
    Chris

• 13 Oktober 2010 - 19:54

Esther:

Hey Plien!

Leuk verhaal hoor. Ondertussen de bus naar Siem Reap overleeft? Ben benieuwd hoe je Ankor Wat gevonden hebt! Tips zijn welkom he ;)

Misschien tot snel!
    x

• 20 Oktober 2010 - 01:14

Mai Kooijmans:

Hallo Pauline,
    Leuk om zo jouw ervaringen mee te kunnen maken.Blijf je volgen hoor! Komende week dus het "echte werk", die kinderen boffen toch maar met jou!
    Heel veel groetjes, Mai

• 21 Oktober 2010 - 20:21

Romy:

Plientje...

Hoe issie daar?

We kijken uit naar je volgende verslag

Hopelijk heb je het na je zin en helemaal nu je echt kunt beginnen als iedereen terug is van vakantie ;)

Kuss Romy

• 24 Oktober 2010 - 08:38

Riki, Tjeu En Claire:

hallo pauline,

wat fijn dat je veilig bent aangekomen. zo te horen heb jij het daar heel mooi. en goed naar je zin. wat een fantastisch werk wat je daar doet. zal ook best wel indrukwekkend zijn. geniet ervan. en heel veel plezier. let goed op jezelf

groetjes tjeu riki en claire