Laatste keer Phnom Penh - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Pauline Jacobs - WaarBenJij.nu Laatste keer Phnom Penh - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Pauline Jacobs - WaarBenJij.nu

Laatste keer Phnom Penh

Door: Pauline Jacobs

Blijf op de hoogte en volg Pauline

01 December 2010 | Cambodja, Phnom-Penh

30-11-2010

Hallo allemaal,

Dit was het dan, miijn werk in Cambodja zit er op! Vanochtend ben ik voor de laatste keer naar het weeshuis geweest om afscheid te nemen en alles in goede staat achter te laten. Ik ben verdrietig omdat ik wegga, maar ik heb een goed gevoel omdat ik alles heb gedaan wat ik wou doen.

Mijn taken in de afgelopen twee maanden bestonden vooral uit het behandelen van de kinderen. De condities van de kinderen zijn met name CP, spierdystrofie, hemiplegie, autisme of mentale of hoor en zicht beperkingen. Vooral in het begin vond ik het moeilijk om te kinderen te stimuleren omdat je weinig respons krijgt, maar na enkele weken leer je de kinderen kennen en weet je beter hoe je ieder individueel kind moet benaderen en dan krijg je zoveel terug voor je inspanning!!!

Naast het behandelen heb ik dossiers gemaakt met een grote foto en alle informatie voor alle kinderen van de fysiotherapie en ook in het begin van de klapper een index met een foto. Ik hoop dat alle nieuwe vrijwilligers de dossiers up-to-date houden!!
Ook heb ik een whiteboard gemaakt met een schema wanneer de kinderen naar de fysiokamer komen. De verzorgsters brengen de kinderen in het begin van de middag en komen ze dan halverwege weer ergens halen. Dit betekent dat er in het begin ontzettend veel kinderen aanwezig zijn en dat zeker met enkele vrijwilligers je niet veel kunt doen op het einde van de middag.
Het whiteboard bevat het schema, een naam en een foto van de kinderen omdat het op die manier makkelijker is om te communiceren met de lokale fysios maar ook om het dossier op te zoeken. De namen zijn raar en in het begin lijken alle kinderen op elkaar dus dit was echt iets wat ik miste toen ik arriveerde. Ik heb een hoop kleine fotos daargelaten en hoop dus ook dat wanneer er iets veranderd in het schema dat nieuwe vrijwilligers dit zullen veranderen.

Voordat ik naar Cambodja vertrok heb ik natuurlijk de sponsoringactie gehouden en ging dus met een behoorlijk spaarpotje richting Phnom Penh. Ik ga geen specifieke namen noemen omdat iedereen zo ontzettend gul was! Wat ik wel kan zeggen is dat mijn uiteindelijke bedrag op ongeveer €1500,- uitkwam!!! Ik had van te voren nooit durven dromen dat ik dat mee op zou kunnen halen en kunnen besteden aan het goede doel!! Ontzettend bedankt allemaal!!!
Van dit geld heb ik onder andere de benodigheden betaald die ik nodig had voor het schema en de dossiers. Daarnaast had ik natuurlijk de materialen meegenomen uit Nederland! Het is mooi om te zien dat dit zo goed van pas komt!!!
Ook hebben we een tv aangeschaft voor de activiteitenkamer zodat er dvds gekeken kunnen worden. Doordat veel kinderen niet kunnen lopen, praten, tekenen etc leek ons dit een geweldig idee omdat de meeste kinderen wel goed kunnen begrijpen, denken en aanwijzen. Op deze manier hebben ze dus een keus welke DVD ze willen kijken en dat vinden ze prachtig!!!
Daarnaast heb ik gevraagd aan Juana, de vrouw die voor de Italiaanse organisatie CIAI werkt, wat ze nog nodig hebben. In overlerg hebben we besloten om in ieder geval een donatie in pampers te geven, en gisteren arriveerden er dus 10 dozen pampers in het weeshuis!
Daarnaast vertelde ze me dat de CIAI waarschijnlijk de vaste continue giften gaat afschaffen en alleen nog maar soms giften wilt geven. Dit zou betekenen dat de salarissen van de geschoolde mensen in het weeshuis niet meer betaald kunnen worden. Zij krijgen namelijk iets meer dan de 25$ per maand van de overheid! (in een kledingfabriek verdienen ze $8 per dag) die de andere verzorgsters krijgen. Zonder partner die werkt is het dus haast onmogelijk om rond te komen wanneer je kinderen hebt. Ik hou contact met Juana en hoop snel iets te horen! Ik was dus van plan om mijn overige geld te doneren aan het weeshuis om hier in de toekomst iets goed van te doen. Maar afgelopen vrijdag kwamen er 4 nieuwe ernstig gehandicapte kinderen in het weeshuis terwijl het eigenlijk vol is. Ze hebben dus geen bedjes voor hun! In overleg met Juana hebben ik dus 4 nieuwe bedden gesponsord.
Toen was er nog een klein beetje over en dit heb ik zo gedoneerd zodat ze in ieder geval continuiteit kunnen garanderen voor de komende periode in de goede zorg!

Het contact wat ik heb gehad met mijn organisatie voor het voetpad naar Cambodian Trust lijkt zijn vruchten afgeworpen te hebben! Ze houden me op de hoogte maar het gaat er hoogstwaarschijnlijk komen! De overheid was het er mee eens, alleen is er natuurlijk een geldkwestie wat ze nu aan het bespreken zijn. Waarschijnlijk zal een gedeelte voor rekening van de overheid komen, en een deel zal Projects Abroad sponsoren. Mocht er nog meer nodig zijn zouden ze het mij laten weten!

Met een voldaan gevoel maar een moeilijk afscheid ben ik nu dus helemaal klaar in het centrum. De de fysios, de verzorgsters maar ook zeker Juana zullen me voor altijd bijblijven want zij doen ontzettend hard werk! En de kinderen die ga ik zo ontzettend hard missen!! Vandaag op het einde nog een leuk bedankje gehad van Juana en we houden contact!

Afgelopen zondag, mijn laatste vrije dag in Phnom Penh, wou ik iets speciaals doen. We zijn dus met z'n drieen naar een fotoshoot geweest! Traditionele khmer outfit! Het was zo ontzettend leuk! Ze deden je makeup en haar en kleden je aan en toen mochten we op de foto! Enkele fotos kun je al op facebook zien!! :) Maar ik probeer ook zeker hier wat fotos te plaatsen.

Nu alles voorbereiden om morgenochtend om 11 uur te vertrekken met een bootreis naar de Vietnamese grens. Hier een nacht overnachten en dan met de bus naar Ho Chi Min City. We hebben ook al het guesthouse voor Hanoi geboekt. We komen hier aan op de 18e van dec en hier zal ik ook kerstmis verblijven. Stiekem zie ik ontzettend uit naar dit nieuwe avontuur..

Liefs voor de laatste keer uit Cambodja!

Pauline

• 01 December 2010 - 10:25

Ilse Hoeben:

Heey Paulien,

Leuk om je gebeurtenissen zo te kunnen volgen op deze site. Erg fijn overigens dat je zoveel hebt kunnen betekenen voor de mensen daar.
    Geniet nog van je volgende reis.

Groetjes, Ilse

• 01 December 2010 - 12:30

Jeanne / Life Style:

Hallo Pauline,
    Fijn om te lezen dat je het zo goed naar je zin hebt (gehad). Erg leuk verslag. Nu op naar Thailand! Lekker genieten van je rondreis en de mooie cultuur daar. De foto's ga ik thuis wel bekijken want dat schiet hier niet op dat weet je. Nog een heel fijne tijd in Azië.
    Groetjes Jeanne

• 01 December 2010 - 14:55

Sanne Offermans:

Eej Pauline,

Alweer een leuk verhaal om te lezen. Het was voor ook moeilijk om te bepalen waar je t geld aan wilt uitgeven wat je gaat doneren. Maar het is je goed gelukt.
    Geniet van de rest van je reis en ik blijf je volgen.

Groetjes Sanne

• 01 December 2010 - 18:00

Nanneke:

hoi pauline,
    ik moest toch drie keer kijken voordat ik je herkende met je donkere haren. Erg leuk.

veel succes en plezier op je rondreis.
    groetjes nanneke

• 01 December 2010 - 20:01

Richard:

He zusje!

Goed werk verricht hoor! Hoop dat ze het nu ook gaan voortzetten! Veel plezier met reizen en geniet van de mooie momenten! terug ga je niet zo snel meer.

Gr's Richard

• 01 December 2010 - 20:02

Thijs:

Hey Paulien,
    heel goed bezig zeg, de kinderen daar goed te begeleiden.. Nog een hele goede reis naar Ho Chi Min City, en geniet van het avontuur daar.
    Groetjes, Thijs

• 02 December 2010 - 10:06

Tjeu En Ans:

Hoi Pauline,
    Jij zult niet alleen de kinderen missen, maar de kinderen ook jou, je spontaniteit en inzet. Geweldig wat je daar gedaan hebt. Het geld is in ieder geval heel goed besteed. Wij wensen je een hele goede, gezellige reis en veel plezier. Geniet ervan!

• 02 December 2010 - 20:46

Frans:

Haaa Plientje!!!

Je hebt een mooie tijd gehad in Cambodja waar jij de mensen super hebt kunnen helpen! Het volgende avontuur ben je nu ingegaan, waar je nog meer hele mooie momenten gaat beleven!

xxx Frans

• 28 December 2010 - 18:53

José En Theo:

Beste Pauline,
    we hebben niet alles bijgehouden, maar lezen dat je het uitstekend maakt. Veel goed werk verricht. Proficiat en ook met de uitslag van je studie. Veel mooie herinneringen aan onze rondreis door Vietnam komen weer bovendrijven.
    groeten uit een besneeuwd Weert en nog een fijne tijd.
    Groetjes van José en Theo

• 17 Januari 2011 - 13:06

Els Timmermans:

Hallo Paulien
    Geweldig wat je doet. De verhalen over PhnanPenh spreken me aan. Je laat mensen zien dat je kunt helpen met de juiste betrokkenheid.
    Geniet verder van je vakantie en de ontmoeting met je ouders je hebt het dubbel en dik verdiend.
    Els Timmermans moeder van Tessa