Zuid Vietnam
Door: Pauline Jacobs
Blijf op de hoogte en volg Pauline
13 December 2010 | Vietnam, Hoi An
Het is alweer bijna twee weken geleden dat ik samen met Paola uit Cambodja vertrok! Paola is een Italiaanse meid die ook als vrijwilligster heeft gewerkt in een ander weeshuis maar met dezelfde organisatie. Ze heeft dus ook 2 maanden in hetzelfde appartement gewoond en hebben besloten dat we samen door Vietnam zouden trekken.
We hebben dus eerst een korte tour door de Mekong Delta gedaan, het zuiden van Vietnam wat bekend staat om zijn vruchtbare grond en rijke wateren. Er is hier van alles te zien van platteland tot vishouderijen. Van wat ik tot nu toe gezien heb leek dit gedeelte van Vietnam het meeste op Cambodja. Logisch misschien, want het grens aan Cambodja en voor het Franse tijdperk van Cambodja en Vietnam was dit stuk ook van Cambodja. De twee volken willen echter niet zoveel van elkaar weten..
Wat wel gelijk opvalt is dat Vietnam in alle opzichten veel beter ontwikkeld is dan Cambodja. Zelfs op het platteland heeft ieder gezin een stenen huis. Vietnam heeft bijna 90miljoen inwoners en de uitgestrekte groene rijstvelden zoals in Cambodja heb ik niet nog niet gezien. Overal staan huizen en zelfs de kleine steden zijn druk en volgebouwd.
Aangekomen in Ho Chi Min City of Saigon zien we dat dit een wereldstad is. 10 miljoen inwoners en zo ontzettend drukbevolkt. Overal waar je kijkt zie je motorfietsen voorbij schieten. In vergelijking met deze stad was Phnom Penh een dorpje... We ontkomen in Saigon natuurlijk niet aan de historie van Vietnam en de oorlog met Amerika. Het war remnants museum bezocht en naar de Cu Chi tunnels geweest. Hier leer ik een andere kant van de vietnamoorlog kennen zoals we die niet zien in bijvoorbeeld de Amerikaanse films over de oorlog. Ik leer over Agent Orange, het gif dat Amerika gebruikte en dat dit nog jaren later gevolgen heeft voor de gezondheid van de mensen en kinderen...
In Saigon leren we ook 4 leuke meiden kennen. Zij kwamen net uit de Engelse les en zagen dat wij aan het zoeken waren naar het postkantoor. Zij wouden graag hun Engels oefenen en wij vonden het wel handig om een aantal goede gidsen bij ons te hebben. We hebben de gehele dag met hun opgetrokken en ze hebben ons naast alle toeristische plekken ook meegenomen naar de plekken waar de Vietnamezen rondhangen en dan met name eten! (Net zoals alle Cambodjanen eten Vietnamezen ook de gehele dag lang!)
Zie ook de foto’s van onze trip naar Tay Ninh, de kerk/tempel/pagoda van het Caodaistische geloof. Dit is een mengeling van boeddhisme, taoisme en confucianisme met toevoegingen uit het christendom, islam en spiritualisme. We kwamen daar aan om 12 uur en dat was precies het moment dat de ceremonie van één van de 5 gebeden van de dag begon.
Na Saigon hebben we de bus naar Mui ne gepakt. Dit kustplaatje is klein maar heeft iets bijzonders. In eerste instantie wouden we maar één nacht blijven omdat we naar het strand wouden in Nha Trang. We wouden alleen naar Mui ne voor de zandduinen. Uiteindelijk zijn we nog 3 dagen blijven plakken. Het was prachtig weer en de atmosfeer in deze straat (het was gewoon een lange straat van misschien wel 8km zonder een echte kern) was goed! Het strand was goed en het eten was heerlijk! Doordat er een goede wind en zee was was het ook dé plek voor de kitesurfers. We moesten hier dan ook eens aan geproefd hebben en hebben een les genomen. We hebben niet op het bord gestaan maar we hebben les gehad in het water met het vliegeren met een grote kite. Het was heerlijk en ik kan me voorstellen waarom velen hieraan verslaafd zijn maar voor mij is het gewoon een dure en tijdrovende hobby extra. We hebben het dus ook bij 1 les gelaten.
De keus om langer in Mui ne te blijven bleek uiteindelijk de goede keus te zijn geweest. In Nha Trang bleek het regenseizoen te zijn en een week eerder bleek er een orkaan over te zijn gekomen. Op het moment dat wij aankwamen was het droog met een klein zonnetje maar overwegende bewolkt. We zijn hier dus ook maar 1 dag gebleven zodat we wat meer tijd hebben in onze volgende stop Hoi An. We hebben wel een heerlijke dag gehad in Nha Trang. In de ochtend zijn we naar een natuurlijke Hot Spring geweest. Modderbaden, mineraaldouches, massages alles erop en eraan. Dagje relaxen! Hierna zijn we naar de Chamtower en een pagode wezen kijken. En we eindigden lekker op het strand met een pilsje!
De slaapbus naar Hoi An was een waar avontuur! We hadden niet echt een idee wat te verwachten bij onze eerste slaapbus. En we waren dus ook een beetje verrast door wat we zagen. Maar door de biertjes eerder op het strand en de hot springs van eerder die dag waren we zo vertrokken en kon je eigenlijk nog best aardig slapen in zo’n bus! Zelfs dankzij de hobbelige weg, de gestoorde chauffeur, de snurkende Amerikaan achter je en de gehele nacht telefonerende Vietnamees onder je!
Hoi An is een Walhalla voor iedereen die van kleren houdt. Dit dorpje is vol met kleermakers en schoenmakers en je kunt dus alles op maat laten maken. Hier zijn we op dit moment dus volop mee bezig! :) Bij mijn volgende bericht meer hierover! Daarnaast is dit dorpje ook nauwelijks betrokken geweest in de oorlog en heeft het dus nog zijn oorspronkelike charme en bezichtigingen.
Tot en met de kerst blijf ik nog in Vietnam en dan zal ik een vlucht naar Laos nemen. Ik ben trouwens niet veel op facebook deze maand want dat is hier in Vietnam namelijk verboden! Nu hebben ze allemaal wel foefjes om dit te omzeilen.. maar op mijn laptop is het geblokkeerd.
Tot snel!
Pauline
12 December 2010 - 18:10
De Majesteit:
Hey Pien,
Het blijft leuk om je te volgen. Blijf genieten!!
13 December 2010 - 10:38
Tessa:
Oe, die kleermaker klinkt interessant :) Ben erg benieuwd!
Heel veel plezier nog.
Liefs, X -
13 December 2010 - 13:29
Romy:
Super allemaal om te lezen :D -
13 December 2010 - 17:42
Pascal:
Hey Pauline,
dat klinkt allemaal vet. sorry dat ik niet eerder wat heb geschreven maar ik heb wel alles gelezen.
;) fijne tijd daar nog en we wachten met smacht naar je volgend verslag.
groetjes uit Weert( waar het nog steeds erg koud is). -
13 December 2010 - 23:31
Thijs:
Leuke rondtocht zeg, ben jaloers op je. Geniet lekker van de mooie tripjes en schiet nog wat leuke foto's, ga zo door :D,
Grz -
14 December 2010 - 19:20
Frans:
Haa lieve Plien!!!
Je hebt het super naar je zin!!! De fotos zijn hartstikke leuk!! Je staat er hartstikke leuk op!!
Het kite surfen lijkt mij ook leuk!! Maar verder dan sneeuw surfen kom ik op het moment niet:P
Have fun lieverd
xxx -
14 December 2010 - 21:28
Marc Frencken:
goed te zien dat je langer bent blijven in Mui Ne! excellent choice.
Nog veel plezier. Maar dat gaat wel lukken :)
Ciao. -
15 December 2010 - 18:56
Lian:
Echt leuk om alles zo te lezen. Je amuseert je er zo te zien prima!
Enjoy it!
Groetjes, Lian -
16 December 2010 - 19:46
Jeroen-Peggy-Vive*:
Hey Pauline,
Ik heb eens een rustig moment gevonden om alles te lezen. Wat goed werk heb je in het weeshuis geleverd. Echt top! De foto's van de kindjes waren mooi maar ook zeer confronterend om te zien. Ik ben blij dat wij alles voor Vive hebben kunnen doen wat in onze macht lag. Als ik een foto van een van die kindjes zag ben ik blij te weten dat jij daar goed werk hebt verricht!
Nou gelukkig nog een heel avontuur te beleven en ik zal het blijven volgen. Ik wens je alle plezier want dat heb je verdient! Mooie fotoshoot trouwens! En naar die nieuwe garderobe ben ik ook erg nieuwsgierig!
Nog bedankt voor je email ten tijde van Vive haar overlijden.
Geniet ervan!
17 December 2010 - 13:22
Pieter Veldman:
Hey Pauline,
hoe is het met je? zo te zien gaat het goed en heb je het naar je zin! leuk om te lezen allemaal :).
Ben benieuwd naar alles als je weer thuis bent.
Have fun en doe voorzichtig.
Pieter -
21 December 2010 - 06:27
Tante Mieke:
Hallo Pauline
Wat heb je een leuke reis!
Een mooie levensvervaring!
Je komt natuurlijk met een nieuwe garderobe thuis.
Ik wens je goede kerstdagen,maar misschien merk je er niet veel van.
Wij zitten hier lekker te bibberen in de kou.Liefs tante Mieke
27 December 2010 - 19:36
Andre Vossen:
Hoi Pauline
Ik heb je verslagen van je vrijwilligerswerk pas nu doorgelezen.
Na zoveel indrukken en intensief werken nu maar genieten van je avontuur.
Groeten, Andre -
30 December 2010 - 20:58
Jac Van Gansewinkel:
lees regelmatig je verslagen, mooie ervaring zo te lezen. wensen je vanuit weert fijne jaarwisseling en nog mooie dagen daarginds
groetjes -
31 December 2010 - 16:37
Ome Bert:
Onder het luisteren naar de top 2000 dacht ik, bij Pauline moet net nu ongeveer nieuwjaar zijn.
Dus Pauline de beste wensen van Robert, Carin en Bert.