Noord Vietnam!
Door: Pauline Jacobs
Blijf op de hoogte en volg Pauline
12 Januari 2011 | Laos, Vientiane
Kerst en nieuwjaar was zelfs hier een drukke tijd voor me en ik ben dus niet zo trouw geweest met schrijven. We waren gebleven in Hoi An waar we pas de derde dag aan de culturele dingen toekwamen. Eerder kwamen we niet verder dan de vele kleermakers en souvenir winkeltjes! Uiteindelijk heb ik twee jurken, een jeans en een ¾ broek, een top, een paar pumps en een paar ballerina’s laten maken. Een hoop souvenirs gekocht, en dit zit allemaal in een grote doos samen met nog wat spullen die ik niet meer nodig had en is op dit moment ergens op zee onderweg naar NL.
De oude stad van Hoi An had iets heel aantrekkelijks. De mix van verschillende culturen; Vietnamees, Chinees, Japans en Europees, geeft sfeervolle kleine straatjes. Een dorpje om heel wat dagen in te slenteren, maar helaas zou dat voor ons te duur gaan worden door de kleren.
Vanaf hier zijn we naar Hué gegaan alwaar we de oude citadel met een verborgen stad hebben bezocht en twee paleizen van de vroegere keizers van Vietnam. Hué is een stad die de meeste reizigers overslaan maar wij vonden het juist erg leuk hier!
Via de DMZ (demilitarized zone) zijn we naar Hanoi gegaan met de volgende slaapbus. De tour naar de DMZ gaf ons wederom een communistisch Vietnamees beeld van de oorlog met Amerika maar het is indrukwekkend om te zien wat deze oorlog allemaal heeft aangericht in Vietnam en dan speciaal dit gebied. Het gebied is de scheiding tussen Noord en Zuid Vietnam alwaar de Vietnamezen weer een heel ondergronds tunnelstelsel (Vinh Moc) hadden om de Amerikanen te slim af te zijn. Het grootste bommentapijt in Vietnam is gevallen over het dorpje Khe Sahn. Hier hebben de Vietnamezen en Amerikanen een van de grootste gevechten gevoerd. Een kleine aantekening bij de tour was dat onze gids zelf uit het dorpje Khe Sahn kwam en haar oma heeft verloren in het gevecht. Bij de Noord-Vietnamezen en de Viet Cong vochten ook veel vrouwen en kinderen mee uit wraak doordat familieleden waren omgekomen door Amerikaanse bomaanslagen.
De overstap naar de slaapbus hadden we in een klein dorpje Dong Ha alwaar we wat tijd over hadden om rond te kijken en proberen wat eten te kopen in een van de straatstallletjes. Daar sprak echter helemaal niemand een woord Engels en we hadden dus ook niet echt een idee wat te bestellen en vroegen dus om de Pho Bo wat de Vietnamese Noodle soep is die overal te verkrijgen is. We kregen gelukkig iets wat erop leek en dit was echt de beste noodlesoep die ik in mijn tijd in Vietnam gegeten heb!
Na het diner de bus in: ik kwam erachter dat er nogal veel verschil zit tussen de verschilende slaapplekken in een bus en ditmaal had ik dus het formaat Vietnamees te pakken. Gelukkig waren er nog vrije plekken achterin waar ik in ieder geval mijn benen niet (helemaal) opgevouwen hoefde te leggen maar hier kon ik wel niet rechtop zitten. Ik kan ondertussen al een heel lijstje maken met nadelen van groot zijn in geheel Zuid Oost Azie... Maar het heeft juist ook wel karakter voor de dingen die ik meemaak! :)
Aangekomen in Hanoi wat de hoofdstad is van Vietnam viel het ons op dat deze stad meer de sfeer heeft van wat we gewend waren van Phnom Penh... maar dat dan 5x zo groot. Echter ondanks dat het zo een grote stad is heeft het oude centrum iets knus en gezelligs. Op elke hoek van de straat zijn eetstalletjes en tafeltjes (formaat Vietnamees :)) en ieder straatje heeft zijn eigen product wat veelvuldig door verschillende winkeltjes en kraampjes te koop wordt aangeboden. Voor de koper ideaal maar voor de concurrentie natuurlijk niet, maar daarin is het communisme dus duidelijk terug te zien. Dit is ook te horen door de speakers iedere ochtend en avond wanneer de omroeper het nieuws vertelt. Ik vind het Vietnamese volk in het noorden wat killer dan in het zuiden. Ze wouden minder weten van de toeristen, op de plaatselijke markt waren ze zelfs bot en wouden ze niet verkopen aan ons! Als vrouw zijnde met koopzin is dit natuurlijk een regelrechte ramp :)
Vanuit Hanoi hebben we twee tours geboekt; een boottocht naar de Limestone hills in Halong Bay aan de kust en een trekking naar de bergvolkeren in de omgeving van Sapa. De boottocht hadden we geboekt met het Hanoi Backpackers Hostel en was dus een regelrechte partyboat! De volgende ochtend kwamen we dus eindelijk toe aan het bekijken van de omgeving die werkelijk waar mysterieus en prachtig was! Toen we terugkwamen hebben we de nachttrein naar Sapa genomen, waarin we, ondanks een 3de klas ticket, goed geslapen hadden door de voorgaande nacht op de boot! Sapa is een dorpje in de bergen in Noord Vietnam. Het is er ijskoud en heeft een beetje wat weg van een dorpje in een skigebied in de Franse of Oostenrijkse Alpen maar dan zonder de sneeuw. Vanuit hier hebben we een trekking gedaan naar een van de vele bergvolkeren in de omgeving. Hier hadden we een homestay bij onze gids thuis, en de volgende dag zijn we via een ander dorpje weer terug gelopen. De omgeving was prachtig! Maar het was allemaal ietswat te veel toeristisch waardoor de dorpjes meer wegheeft van een “human zoo” zoals de lonely planet dat zo mooi omschrijft.
Op 24 dec heb ik afscheid genomen van Paola en ben ik van guesthouse veranderd om wat meer onder andere reizigers te zijn. Kerstavond was een leuk avondje uit en op 1e kerstdag hadden we een heuse kerstlunch en een goede avond stappen. Niet echt de traditionele kerst van thuis helaas maar dit had ook wel weer wat. Voor de duidelijkheid mijn kerst was niet op het strand in 30graden. Hanoi kent 4 seizoenen en het was er behoorlijk koud. Ik heb dus ook lekker met een Hot Chocolate een film gekeken! Na de kerst had ik mijn vlucht richting Vientiane, de hoofdstad van Laos, en we gaan dus de warmte weer een beetje tegemoet!
Snel meer over mijn tijd in Laos! Zie voor foto's van Hanoi, Halong Bay en Sapa mijn facebook!
Groetjes, Pauline
12 Januari 2011 - 07:45
Silvia:
Hey Pauline, kan je mij ook niet zo'n jurk jeans, broek, pumps en ballarina's laten maken?! -
12 Januari 2011 - 16:19
Thijs:
Hey hey, wat leuk dat je weer een stukje erop zet :D Waar heb je oud - Nieuw gevierd? Of kennen ze daar een andere jaartelling? -
13 Januari 2011 - 09:49
Pauline:
Ik heb nieuwjaar gevierd in Laos, Vang Vieng, komt in mijn volgende verslag :) Jij?
En helaas (gelukkig voor de portemonee) ben ik alweer een behoorlijk eindje van Hoi An verwijderd. ;) -
13 Januari 2011 - 23:02
13 Januari 2011 - 23:02
13 Januari 2011 - 23:03
27 Januari 2011 - 23:59
Jan Leenders:
Wat een reis.
Ik ben nog steeds een beetje jaloers op je...Wat een reis.
De Vietnamfoto's heb ik met zeer veel interesse bekeken. Mijn nichtje Marjolein Duijf heeft een aantal maanden onderzoek gedaan naar fish farms in het zuiden. Pangakwekerijen...Heb je ook foto's van Thailand en Laos? Je vader heeft genoten. Ik wens je een goede reis, veel plezier en ben nieuwsgierig naar de volgende foto's.
Jan